Normy zvyšující ochranu a bezpečnost při práci a kvalitu potravin
30. červen 2011Při výrobě a prodeji potravin musejí všichni výrobci dodržovat přísná kritéria v oblasti hygieny. Tyto podmínky jsou stanovovány přímo zákony ČR a nařízeními EU, v konkrétnější podobě pak ve Větsníku ministerstva zemědělství. Jedním ze základních nástrojů, pomocí něhož se má předcházet rizikům, která by snižovala bezpečnost potravin, je systém konrtoly rizika a stanovení kontrolních bodů ve výrobě, tedy HACCP.
HACCP
Systém HACCP certifikace byl vytvořen na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady ES. Produkt je určen pro veškeré potravinářské společnosti, které ve svém provozu zajišťují výrobu, zpracování a distribuci potravin, případně také firmy, které do tohoto řetězce vstupují. Díky systému HACCP dochází k jednoznačné a lepší identifikaci a kontrole nezávadnosti potravin a díky tomu i k minimalizaci výskytu závadných potravin u konečných spotřebitelů. Díky této certifikaci je tak zvýšena důvěra zákazníka, který si dané potraviny může kupovat bez rizika, že by mu mohly přivodit zdravotní potíže.
OHSAS 18001
Dalším způsobem, který posiluje bezpečnost a ochranu, je norma OHSAS 18001, která pro změnu stanovuje požadavky na systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Díky této normě je tak zkvalitňováno pracovní prostředí. Tuto normu lze uskutečňovat ve všech odvětvích, tedy jak ve výrobě, tak i v oblasti poskytování služeb, v průmyslovém odvětví či například také v oblasti poskytování zdravotní péče.
[Nahoru ↑]
Hodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!
Co u nás hledáte?
barva do obýváku barvy do kuchyně barvy do ložnice barvy do obyvaku jakou barvu do kuchyně jakou barvu do ložnice jakou barvu do obyváku tchibo oblečení uprava okolí bazénu